fbpx

Els primers temps del ioga Iyengar

Els que veniu a classe probablement no sabeu com és un intensiu de ioga, i encara menys com eren els intensius que dirigia B.K.S. Iyengar quan estava de viatge o a Bellur, al seu centre. Us proposo aquest article perquè us feu una idea de la intensitat i motivació que demana B.K.S. Iyengar.

Article original en anglès aparegut a Yoga Samachar Vol.8, No.1 Spring/Summer 2004. Traduït per David Lloret, amb permís de l'autora.

 

91

Records de B.K.S. Iyengar a l'estranger 1972-76

Karin Stephan

Tot i que vaig trobar al Sr. Iyengar a la seva nativa Pune al principi de l'hivern del 1969, apart d'algunes classes que vaig prendre amb ell a Bombay els meus primers estudis seriosos començaren a Londres a la primavera del 1972. Durant els següents quatre anys el vaig seguir on vaig poder. Això em portà a Gstaad, Suïssa, a Amsterdam, una altra vegada a Londres i, naturalment, diverses vegades a París.

De fet, jo vivia a París en aquella època. Estava portant un centre de ioga prop de Montmarte. Ja havien passat tres anys des d'aquelles primeres classes a Bombay i em delia de nou per estudiar amb aquest gran professor. La Índia semblava molt llunyana. Així que quan vaig sentir a dir que feia un intensiu de tres setmanes a Londres i que no seria només pel grup reduït d'alumnes que havien estudiat amb ell durant anys, sinó també per a la resta, vaig estar contenta com un gínjol. M'hi vaig apuntar immediatament.

Mentre prenia el tren de París a Calais, després el ferri de Calais a Dover i de nou el tren de Dover a Londres, m'omplia un emocionant sentiment d'anticipació. Ja les classes de Pune havien estat plenes de reptes immensos i de guies mestres. Mentre observava com es desplegava el vast paisatge francès, em vaig preguntar quines noves experiències Londres em portaria, sota la tutela d'aquest mestre pedagog. Què podria venir a continuació?

No era la primera vegada que visitava la ciutat del gran rellotge. Hi havia viatjat sovint de petita. Aleshores, de la mà dels meus pares, em passejava d'un museu a l'altre, d'un jardí a l'altre, d'una torre a l'altra. Aquesta vegada era diferent: la visita tenia un propòsit que no tenia res a veure amb la ciutat mateixa, sinó amb una presència en la ciutat – una presència tan poderosa que estava a punt de canviar d'una vegada i per sempre la manera com el Ioga s'ensenyava a Occident.

En tornar a Londres com a adulta, no oblidaré mai l'emoció d'anar cap a la meva primera classe, un cop deixats enrere les velles cases Brownstones i els seus geranis vermells i les seves portes de ferro negre, a través dels parcs i els seus bonics jardins amb ponts, i passats ja els monuments històrics que formaven part i parcel·la d'aquesta ciutat elegant. Els jardins estaven en plena floració, amb els seus narcisos i els seus Forsythia, les seves tulipes i els seus arbustos en flor. Hi havia gent per tot arreu: sobre els bancs, caminant agafats de la mà, llegint el diari, somiant. L'aire estava ple d'esperança. Sentia que no tenia més a fer que anar d'una extraordinària classe de ioga a l'altra. De fet em sentia flotar.

Si ho recordo correctament, la meva primera classe es trobava al centre de la ciutat, una mica més enllà de Sloane Square. Quan vaig entrar a la sala, una de les moltes cedides pel The Inner London Educational Authority per a l'intensiu, em va cridar l'atenció l'escassetat d'espai i la seva senzillesa gairebé rústica. S'havien preparat unes quantes taules llargues i marrons, així com cadires plegables, moltes parets buides i alguns tapissos que semblava que pertanyien a l'Autoritat.

Els alumnes pul·lulaven arreu, xerrant entre ells. Tothom reia i feia coneixences. L'atmosfera era plena d'excitació i fraternitat. De cop el Sr. Iyengar va entrar a la sala. Sobre el grup es va fer un gran silenci, com quan el sol es pon de cop. Després d'estar en Tadasana uns minuts, ens va demanar de seure sobre les taules i quedar-nos-hi mentre no es digués res. Devíem ser uns trenta estudiants, amb deu persones assegudes sobre tres taules llargues.

Sense experiència prèvia, i per mirar d'anticipar-me al seu següent moviment, ràpidament vaig estirar-me d'esquenes sobre la vora prima de la taula i vaig estirar els braços per sobre el cap. Sense cap avis previ, va venir, em va estirar i va dir “para d'exhibir-te!!!”. Aleshores, tot mirant-me severament, amb els seus peus nus plantats a terra, em va fer esperar. Uns minuts després em va dir “D'acord, ara pots baixar”, després que tothom hagués estirat l'esquena a la vora de la taula.

Així vaig saber que havia retornat. No a Pune, sinó al perspicaç ull d'àguila del meu professor. Em sentia flotar, i se'm demanava d'esperar. En somni despert, se'm demanar d'estar en el moment. Malgrat el meu estat d'ànim bulliciós, se'm demanava de tenir paciència, de deixar l'ego, i de ser exigent. Havia oblidat que 'repte immens i guies de mestre' implicava també el lliurament.

Aquesta no seria l'única lliçó que vaig aprendre durant aquells primers anys a Europa amb el Sr. Iyengar. N'hi van haver moltíssimes més. Vaig començar a envejar els alumnes que havien estudiat amb ell des de feia temps, alumnes que més tard serien professors per propi dret: Maxine Tobias, Diana Clifton, Sylva Mehta, Mary Stewart, Angela Maris, Beatrice Hartman, Angela Farmer, Dona Holleman i molts més. Ja havien après la disciplina del treball dur i de la pràctica consistent, perquè el Sr. Iyengar els havia estat trobant durant anys de manera regular.

Ens inspirava per tot l'any”, Maxine em deia molt més tard, pensant en aquells anys. “Així de meravelloses eren les classes. I volies treballar dur de veritat perquè sabies que havies d'estar a l'alçada quan ell tornés”.

De fet érem tots principiants”, Maxime deia, “ i havíem de fer Sirsasana durant 15 minuts sense cap suport ni baixar. Ni tant sols podies caure, i si ho feies, tenies problemes. No hi havia moixaines llavors”.

Quan les classes es feren més gran, el grup inicial va formar part del grup A. Aviat hi van haver el B i el C. Em sembla que jo formava part del grup B i C, però realment no me'n recordo. Potser era al grup C perquè era nova. Els B i C treballaven més en postures dempeus, els A més en postures enrere.

Enrere, enrere, enrere, així eren les postures que fèiem tots en les seves classes”, em deia Maxine tot rient, “Ens col·locàvem tots fent postures enrere. Eren tan poderoses, que me'n recordo que després d'una de les sessions no vaig necessitar les ulleres durant unes quantes hores.”

Era un home de foc”, va continuar, “fèiem tantes postures enrere que després de la classes rèiem com tontos una bona estona. Les seves sessions eren tant intenses, i probablement ho eren més perquè realment no sabíem el que estàvem fent. Era un temps tant increïble.”

Fos el que fos que els alumnes anglesos havien estat fent amb el Sr. Iyengar, tots semblava estimar-lo immensament i amb gran reverència. Tot i que es queixessin de tant en tant, secretament sabien que tenia raó. Fossin quins fossin els regals pedagògics que fes servir – enginy, intel·ligència, el seu foc, els seus ulls de làser, ell era sempre capaç de fer-los venir. I em prou feines va fer una sola classe que no estigués salpebrada d'humor.

Un dia el Sr. Iyengar estava treballant amb una de les seves alumnes més veteranes, que devia estar pels volts de seixanta o pocs setanta anys. L'estava ajudant a fer servir una cadira en Sarvangasana. No me'n recordo si tenia mantes sota les espatlles, però si en tenia probablement eren molt primes. Mentre el Sr. Iyengar lluitava amb força per posar a l'alumne en posició correcte, ella cridava, protestant:

Sr. Iyengar, Sr. Iyengar, m'està matant, m'està matant”

Inclinant-s'hi per sobre, ell va contestar, no sense un punt d'ironia:

Tranquil·la, tranquil·la! Primer fes la postura i després ja et pots morir! Així aniràs al cel!!”

En aquells dies preciosos i únics (únics perquè les aules no estaven en absolut plenes a arrebossar com veuen ara els alumnes, vagin a Pune o a altres centres del país), tothom s'arreglava amb el que podia. No, no eren els dies de Pune amb cavalls de fusta de suport, bancs de viparita dandasana, bancs cardíacs, caixes de viparita karani, cordes, mantes, tapissos, totxos i cinturons. Lluny d'això! Maxine i jo miràvem de recordar si hi havien mantes! Però aquesta espartanitat és exactament el que va modelar el geni del Sr. Iyengar tal i com el coneixem avui. Per molts de nosaltres, quan ensenyava a l'estranger pels anys setanta, ell era més jove del que nosaltres ara som. Però no era jove en la seva imaginació i ingenuïtat, la seva invenció i creativitat. Qualsevol cosa de l'habitació era per a ell un suport, fins i tot si només hi havia terra i parets.

És per això que durant aquests temps la paret es va convertir en un mestre pel Sr. Iyengar i els seus alumnes. En una sèrie d'articles titulada The Wall my Guru (La Paret el meu Mestre), publicat els anys 70 per una coneguda revista de ioga de Londres, va escriure sobre els centenars de maneres de fer servir la paret per aconseguir un alineament correcte de la pelvis, dels braços, les espatlles, l'esquena i els peus. Naturalment, tampoc teníem tapissos així que fèiem servir les línies del terra, especialment els de parquet, com a mesura per saber si els nostres peus estaven alineats en les postures dempeus.

I com que en aquell temps no teníem l'adherència dels tapissos per donar-nos força de tracció, havíem de treballar els músculs, els ossos i els lligaments dels nostres peus més que mai. Havíem de sostenir-nos amunt a través de la columna i la pelvis. Naturalment, així es fa en el mètode avui en dia, però el fet de no poder-nos refiar dels tapissos per evitar que els peus rellisquessin, va fer els moviments molt més difícils i ens va ajudar a construir els músculs molt ràpidament. Per aquesta raó, el Sr. Iyengar sovint va fer servir el taló posterior contra el mur per ajudar amb la tracció.

El Sr. Iyengar ja feia temps que venia a Europa aleshores. Al cap i a la fi, fins i tot havia donat classes a la Reina de Bèlgica i al famós violinista, Yehudi Menuhin. Durant uns quants anys Menuhin va donar concerts a Gstaad, Suïssa, i el Sr. Iyengar li donava classes particulars. Ningú millor per expressar fins a quin grau Iyengar va ensenyar a Menuhin com el cos mateix, com el violí, és un bonic instrument que un pot tocar. Us dono l'eloqüent elogi a aquesta energia que Menuhin mateix va escriure al prefaci de “Luz sobre el yoga”.

La pràctica del ioga indueix un sentit primari de mesura i proporció. Reduïts al propi cos, el nostre primer instrument, aprenem a tocar-lo, i a aconseguir-ne la màxima ressonància i harmonia. Amb paciència incansable, refinem i animem cada cèl·lula quan cada tornem a atacar, alliberant capacitat altrament condemnades a la frustració i la mort.”

A més de Menuhin, Gstaad i el poble veí, Sanaan, van ser també hostes d'una altra gran il·luminària, el renombrat pensador i filòsof indi, J.D. Krishnamurti.

Va ser l'estiu del 1973, enmig d'aquelles pendents boniques i vil·les encantadores que vaig veure al Sr. Iyengar, i vaig formar part d'aquella gran cultura i grans ments. Realment em vaig sentir deu vegades beneïda.

No recordo si és que m'havia enfortit molt per llavors, o bé si els ensenyaments del Sr. Iyengar s'havien tornat més durs, o bé que simplement m'havia graduat a un altre nivell, però la meva primera memòria d'aquell estiu a Suïssa és la de fer una classe sorprenentment difícil, molt més difícil que les que havia fet a Londres.

Uns quaranta estudiants prenien part de la primera classe, que tenia lloc en una habitació gran d'una escola de Sanaan. L'habitació tenia finestres a cada costat i me'n recordo que tot semblava blanc. El terra era blanc, les parets blanques, la roba de ioga era blanca. Potser el Sr. Iyengar també anava vestit de blanc. A fora, la neu blanca encapçalava les muntanyes roses més amunt dels vistosos turons verds. Els pins eren alts i prims, amb agulles que verdejaven sobre l'escorça fosca del tronc. Semblava que s'aixequessin cap al cel blau amb una gràcia i elegància que no havia vist enlloc més. Ni tant sols avui no estic segura si va ser el ioga que em va fer veure'ls més elegants que mai o si el meu cos s'havia transformat tant que tot al meu voltant em semblava elegant i ple de gràcia. Fos el que fos, el canvi el subtil però real.

Com les muntanyes de les finestres de fora, immòbils i poderoses, el Sr. Iyengar ens tenia dempeus en Tadasana durant molt de temps treballant amb els nostres peus de moltes maneres diferents, amb els nostres peus nus que servien de base ferma per totes les postures dempeus. Potser, vaig pensar, els pins podien sostenir-se així de forts i rectes perquè estaven així de fermament arrelats en la base ampla i estable de les muntanyes, com la nostra columna, que podia estirar-se forta i recta perquè els nostres peus estaven arrelats tant fermament sobre el terra. Més tard, vaig trobar una línia preciosa de la traducció de Richard Wilhelm de l'I ching, sota l'hexagrama “Po”, que descriu d'una manera molt bella com em vaig sentir en aprendre així Tadasana:

La muntanya descansa sobre la terra. Quan és escarpada i estreta, sense una base ampla, acaba caient. La seva posició és forta només quan s'aixeca per sobre la terra ampla i gran, no orgullosa i escarpada.”

La resta de la classe semblava que es centrés en postures dempeus. Però no eren les classes de postures dempeus que s'aturaven per observar una acció incorrecte o correcte en el cos d'alguns estudiants. No ho eren, aquells dies. Més aviat les postures, com aquelles muntanyes, semblava que continuessin per sempre. No me'n recordo ni tant sols si mai vam portar els braços al costat entre cada postura! No, ens sentíem com els grans Viquings del Ioga Iyengar, portant els nostres braços de costat com mariners d'un vaixell, oberts i cap al vent. Ni somiar en decebre el nostre capità!

Fos el que fos, aquest temps d'estudi amb el Sr. Iyengar va construir la meva voluntat, la meva capacitat per resistir i la meva tenacitat. Com Menuhin, en el prefaci, escriu d'una manera tant maca:

Guanyem tenacitat en estirar-nos en diferents postures de ioga durant minuts sense pausa... la continuïtat i un sentit de l'universal venen amb el coneixement de l'inevitable alternança entre tensió i relaxació en els ritmes eterns de cada inhalació i exhalació.”

En aquests temps també el Sr. Iyengar em va ajudar a entendre el poder de la novetat. Partint d'una dita seva primerenca, “El màxim d'avui és el mínim de demà”, ara ens demanava d' “Anar des del conegut fins al desconegut”, integrant en el cos físic d'una manera tant completa les observacions de Krishnamurti, que també ens demanava d'anar des del “conegut al desconegut”. No estic segura de si durant aquest temps era Krishnamurti que prenia del Sr. Iyengar, o viceversa, però el missatge era sempre el mateix: no us quedeu amb el que us és familiar, cerqueu, investigueu, estireu, confieu-ho i atreviu-vos.

Però no va ser fins que el Sr. Iyengar va venir al Grand Boulevards de París (em sembla que va ser la primavera de 1974), que tot va comença a guanyar sentit. Naturalment, París estava gloriós aquells dies, amb les seves terrasses de cafès, els quioscs, les creps i les castanyes torrades. El maig del '68 ja era als annals de l'història francesa i la ciutat tornava a estar dempeus. Cases de moda, galeries d'art, llibreries, i dones vestides de seda eren per tot arreu i el temps era esplèndid.

El Sr. Iyengar havia estat treballant intensament amb una estudiant seva, Noella Perez Christianens, que més tard va compilar un conegut llibre dels seus aforisme, titulat Sparks of Divinity, publicat a París el 1976. Vaig tenir la bona sort aquell any de treballar amb la Noelle i d'ajudar-la a editar el llibre abans de lliurar-lo als editors. Així vaig poder entrar en contacte diàriament amb totes les dites perspicaces i brillants que el. Sr. Iyengar ens donava aquells dies.

El Ioga Iyengar no s'havia desenvolupat tant a París com ja ho havia fer a Londres o Amsterdam. Hi ha esquitxos aquí i allà, però no hi havia enlloc centralitzat on totes les classes es fessin. Tot començava a florir lentament en el temps que el Sr. Iyengar va arribar.

En primer lloc, hi havia Le Centre European du Yoga, que jo ajudava a funcionar, i on havíem estat ensenyant el que sabíem del treball del Sr. Iyengar fins aleshores. El Centre estava dirigit per Jean Bernard Rishi, que havia pres diverses classes amb el Sr. Iyengar a Mumbai el '69, i altres vegades també quan venia a Europa.

També hi havia una altra professora a Lió, Madame Schatz, que portava juntament amb Noelle Perez la bandera del Sr. Iyengar. Així, quan va arribar a París, les classes eren encara prou petites. Algunes les fèiem en habitacions precioses que havien estat llogades expressament per això en el barri del 7 arrondisement, em sembla, prop de la Rue Vanneau [si la memòria no em falla], i algunes de les classes fins i tot es feien en els apartaments dels alumnes del Sr. Iyengar.

Una classe en concret es va fer, segons recordo, a la sala d'estar d'un bonic apartament dels Champs Élysées, en un dels barris més glomorosos de París. No devíem ser més de deu o quinze persones a la classe, així que rebíem molta atenció directa. Fèiem postures cap endavant sobre l'estora luxosa de la galeria envidriada del propietari de l'apartament. Per alguna raó em vaig trobar en una cantonada, lluny, prop de la finestra. El sol inundava la cambra, i particularment sobre meu, mentre treballava diligentment a paschimottanasana. Havíem d'estirar-nos després, per fer pranayama.

Abans de fer-ho, el Sr. Iyengar va venir silenciosament cap a mi i em va demanar de sortir de la llum que fluïa, tot dient que la calor no m'aniria bé per practicar el pranayama. Ho va dir d'una manera gentil i protectora, però al mateix temps deixant clar que no s'havia de practicar ioga sota condicions que impliquessin condicions extremes de cap tipus. Vaig trobar un lloc al darrera de l'habitació a l'ombra tranquil·la per fer pranayama amb el grup.

Les classes que es feien al 7è arrondissement eren molt més grans. La gent havia vingut no només de tot França, sinó que també hi havia alumnes de Londres, Amsterdam i Suïssa. El Sr. Iyengar estava en plena forma física i humorística. Per la primera classe va decidir un seqüència que incloïa postures dempeus i vinyasas. Els lectors que han arribat al mètode Iyengar després de 1985 deuen sorprendre's que de tant en tant el Sr. Iyengar ens fes practicar vinyasas, i d'una manera certament vigorosa.

Abans de començar, em va venir a veure i em va demanar de traduir la classe pels alumnes francesos. Com que sempre estava buscant maneres de fugir d'una pressió física massa intensa, me'n vaig alegrar moltíssim i immediatament hi vaig estar d'acord. Li vaig preguntar on volia que seies, perquè la classe em pogués sentir millor.

Em va mirar amb sorpresa absoluta: “Seure? Has dit seure? No! Has de 'fer'! Has de fer les postures mentre tradueixes! Has de seguir la classe amb els altres!”, i amb un ampli gest del braç, em va assenyalar on volia que em posés amb la resta del grup.

Vaig mirar, vaig fer que sí i ràpidament vaig seguir les seves directives. Sabia que tenia energia en aquells dies, però, tanta energia? Em vaig preguntar en silenci. Tot i això, vaig acceptar immediatament el repte i, tot i que els noms en sànscrit són universals i no s'havien de traduir, sí que s'havien de traduir els comentaris que feia mentrestant. Tot lluitant per mantenir el ritme de la vinyasa, vaig traduir els seus comentaris al francès, prenent alè en algun moment entre adho mukha svanasana i urdha mukha svanasana, pregant per fer-ho tot bé. No era en absolut fàcil de 'pensar' i 'fer' al mateix temps!

Un moment donat, una mica exasperat amb nosaltres – estàvem tots arrossegant els peus - ens va cridar i ens va explicar com Ioga era tant poderosa que canviava la qualitat de la nostra pell. Ens va dir que la nostra pell es tornaria “suau com el vellut” si practicàvem regularment. Llavors va estirar el braç i es va pujar la màniga de la camisa per sobre el colze perquè poguéssim veure el seu avantbraç, i va dir “Ho veieu? Toqueu la meva pell. És com el vellut”, i mentrestant feia córrer la mà de l'altre braç amunt i avall de l'avantbraç nu. Tothom va riure entre dents del seu comentari trapella.

En un moment donat ens va advertir, fent mitja broma:

Ai gent, n'esteu tant orgullosos! Jo també n'estic, però almenys tinc de què estar-ne”, i després va esclafir a riure amb la resta de nosaltres.

La classe següent va ser de pranayama. No l'oblidaré mai perquè va ser llavors que va fer una distinció molt clara entre la pràctica d'àssana i la de pranayama. Ens va dir que “les àssanes són fàcils de fer, però el pranayama és molt i molt difícil”, i era per això que no el practicàvem tant. Va dir que era una gran errada. Ens va dir que la concentració necessària per a la pràctica del pranayama era tant gran que tardava anys a aprendre's, i que la majoria de nosaltres no ho voldria aprendre si no hi estiguéssim obligats.

Llavors ens va donar una imatge per treballar que era molt simple i fàcil de recordar. Ens va dir:

Tal com una mare vigila el seu fill però no interfereix en les seves activitats, així la ment, com una mare, vigila la respiració, el fill, sense interferir en les seves activitats.”

Crec que un gran professor és algú que és capaç de revelar a l'estudiant maneres de pensar sobre coses, de recordar coses, de practicar coses d'una manera que l'estudiant no oblidarà mai. Aquestes tècniques no són ni complexes ni obscures. Són extremadament simples. Els ensenyaments del Sr. Iyengar varen ser des del primer dia plens d'imatges que eren simples, del món real i inoblidables. Volaven de la seva ment com coloms del barret d'un mag. Feien sonar immediatament una corda en la nostra imaginació i ens permetien unir el punt tècnic amb la imatge en un guinyar d'ulls, tant que no hi havia temps de separar-ne l'un de l'altre.

També crec que durant aquells dies dels setanta de treballar amb el Sr. Iyengar a fora, el foc ràpid de barrejar la imatge i el detall, el detall i la imatge, va ser una de les fites més altes del seu ensenyament i em deixar una marca per sempre. La integració de detalls precisos, minuciosos i molt refinats, com ara “estireu la vora externa del peu sense escurçar-ne els dits” en prasarita padottanasana amb una imatge precisa, pràctica i adient, dient “manteniu la forma de cúpula del peu”, com en utthita trikonana, era un bonic exemple de com la forma i la funció es teixeixen juntes en l'elegant tapís del cos. Aquesta qualitat el va fer no només un professor mestre, sinó també un artesà mestre en el sentit autèntic del terme. Em venen al cap les paraules de l'assaig exquisit d'Octavio Paz, “Seeing and Using: Art and Craftmanship” on, en parlar del objectes fets a mà com a obres d'art, diu:

Una gerra de vidre, una cistella de mimbre, un huipil de roba de cotó ordinària, un bol de fusta – objectes bonics no malgrat sinó a causa de la seva utilitat. La seva bellesa és una qualitat afegida, com l'olor i el color de les flors. La seva bellesa és inseparable de la seva funció: són boniques perquè són útils. L'artesania pertany a un mon que existeix abans de la separació entre la utilitat i la bellesa.”

Quan contemplo en quina mesura aquest mestre artesà/professor/Guru va ser capaç de barrejar la bellesa i la utilitat des del principi fins a la fi de les seves classes, de manera consistent, constant i elegant, puc només quedar-me meravellada del seu coneixement visual, cinestèsic, psicològic, propieoceptiu i espiritual del cos humà.

Els meus records del Sr. Iyengar a l'estranger, 1972-1976, van deixar la marca de la meravella en la meva imaginació d'una vegada per sempre. Cada vegada que el vaig veure després d'allò era sempre un recordatori del que havia après en aquells primers dies- que ioga és a la vegada bonic i útil, i que l'art d'ensenyar ioga els empra ambdós simultàniament, com un teixidor les mans del qual travessen d'un costat de la xarxa del teler cap a l'altra, fins que les dues mans es converteixen en una.

 

 


 • IMG_20181022_182351.jpg
 • IMG_20181025_174729.jpg
 • IMG_20181025_175211.jpg
 • IMG_20181022_173040.jpg
 • IMG_20181025_174925.jpg
 • IMG_20181022_183745.jpg
 • IMG_20181025_175408.jpg
 • IMG_20181025_175120.jpg
 • IMG_20181025_175131.jpg
 • IMG_20181025_175053.jpg
 • IMG_20181025_174804.jpg
 • IMG_20181025_174826.jpg
 • IMG_20181026_172847.jpg
 • IMG_20180926_082559.jpg
 • IMG_20181022_182821.jpg
 • IMG_20181025_175244.jpg
 • IMG_20181022_183758.jpg
 • IMG_20181025_174722.jpg
 • IMG_20180926_075244.jpg
 • IMG_20181022_182206.jpg

Més cursos

Mindfulness els divendres de 18:45h a 20:45h amb en Joan Carles Espejo. Cursos de 8 setmanes. Solen emplenar-se dos mesos abans!

12-14 de Juny Alison West (registration open)

20-22 Novembre 2020 June Whittaker

Pels nostres alumnes...

El ioga m'ensenya a conèixer més el meu cos i a confiar en la meva pròpia pràctica i esforç per a millorar la salut, sense dependre d'altres persones o medicaments. M'alegra molt aquest fet, em dóna força interna i confiança, a més d'ajudar-me a desenvolupar la paciència i la observació.
© 2020 Espai de ioga Girona Rambla de la Llibertat, 6, 4 | 17004 Girona david@espaideioga.cat | +34-655341258